Studenten checken straks welzijn via app
Studentenwelzijn is een speerpunt in Avans’ Ambitie 2025. In deze serie focussen we op 4 projecten rond dat thema. Deze keer: de welzijnsmonitor-app.
“Studenten worden vaak vergeten bij onderzoeken naar welzijn. Ze zijn jong, kunnen veel aan en zijn flexibel, is de gedachte. Maar onder de vrolijkheid, het feesten en het drinken gaat vaak eenzaamheid, onzekerheid en een hang naar perfectionisme schuil”, vertelt Carolien Van Den Bosch van advies- en coachingsbureau Better Minds at Work. Zij is samen met Marien Lievaart nauw betrokken bij de ontwikkeling van een studentenwelzijns-app voor Avans. “Studenten denken dat ze alles perfect moeten doen, onder meer door invloed van social media. De maatschappij versterkt dat, bijvoorbeeld door het leenstelsel en het feit dat je maar 4 jaar hebt om je studie af te maken. Daarnaast moet je meer keuzes maken in je opleiding die steeds flexibeler wordt. Ook bij Avans. Daarom is het zo belangrijk dat het onderwijs steeds beter focust op studentenwelzijn”, vertelt Jessica Nooij. Zij is beleidsonderzoeker en data-scientist bij Avans en leidt de ontwikkeling van de app.
Hoe helpt een app het welzijn van studenten te verbeteren?
Jessica: “Door dat welzijn goed te monitoren: hoe zit je in je vel? Spelen er vragen of problemen die het studeren lastiger maken? Maar we maken er veel meer van dan een doorsnee monitoring-tool. Je kunt straks bijvoorbeeld met een mood tracker aangeven hoe je je voelt, bijvoorbeeld hoeveel stress je ervaart. De app kan je vervolgens meteen een goed hulpmiddel bieden. Van een meditatieoefening tot een doorverwijzing naar een decaan of SLB’er.”
Wanneer kunnen studenten voor het eerst gebruik maken van de app?
Jessica: “Half februari hebben we een prototype klaar. Een groep studenten geeft daar feedback op, kijkt wat goed is en wat beter kan. Hopelijk kunnen we voor de zomer al een versie door een grotere groep laten gebruiken.”
Wat krijgen ze te zien in de app?
Jessica: “Verschillende thema’s en interessegebieden. Studiedruk bijvoorbeeld, of veerkracht. Als je daarop klikt kun je aangeven hoe je je voelt op dat gebied door er vragen over te beantwoorden. In het prototype staan nog algemene tips en tricks, maar die willen we in de loop van de tijd steeds meer toespitsen op de verschillende thema’s.” Carolien: “Belangrijk is dat de app studenten helpt om hun hulpvraag te formuleren. Soms weet je ‘er zit iets niet helemaal lekker’, maar je kunt er de vinger niet op leggen. Dan is het veel makkelijker om bijvoorbeeld met een mood tracker aan te geven hoe je je voelt op bepaalde gebieden. Die helpt je vervolgens met het bepalen waar precies je issues zitten of waar je behoefte aan hebt. En geeft een route aan, als een kompas: waar kan ik naartoe?” Jessica: “En heel belangrijk: alle gegevens worden geanonimiseerd opgeslagen. We garanderen privacy, daarom houden we de ontwikkeling en dataopslag helemaal in eigen hand.”
Wat gaat de app betekenen voor docenten en medewerkers?
Carolien: “De welzijnsmonitor gaat hen vooral helpen. Hij geeft je als docent of medewerker op het gebied van welzijn een beter inzicht: wat speelt er bij een student die met een hulpvraag komt? Het is dan makkelijker om te bepalen waar je hem of haar naar toe kunt verwijzen. En doordat we ons met de app richten op preventie, kun je juist ook problemen voorkomen.”
Waar willen jullie de data uit de app nog meer voor gebruiken?
Jessica: “Als een grote groep de app straks gebruikt, hebben we natuurlijk heel veel bruikbare anonieme data. Die willen we gebruiken om trends te zien, zodat we het welzijns- en onderwijsbeleid daarop af kunnen stemmen. Is er veel behoefte aan assertiviteitstrainingen, dan proberen we het aanbod te vergroten. Als blijkt dat studenten op een bepaald moment veel stress krijgen, bijvoorbeeld omdat meerdere keuzevakken parallel lopen, dan kijken we of we de roosters kunnen aanpassen.”
Loopt Avans voorop met de ontwikkeling van deze app?
Carolien: “Er zijn meer onderwijsinstellingen die met een welzijnsmonitor werken. Sowieso krijgt het onderwerp studentenwelzijn steeds meer aandacht. In Nederland hebben de hogescholen, het ministerie van OCW en andere partijen de handen ineengeslagen om gezamenlijk beleid te ontwikkelen op dit gebied. Ook in België, waar ik woon, zie je bijvoorbeeld dat invloedrijke bloggers en YouTubers het onderwerp steeds vaker bespreken.” Jessica: “Maar: andere onderwijsinstellingen bouwen niet zelf een welzijns-app zoals wij dat doen. Andere monitors, ook de landelijke, zijn toch wat klassieker van vorm. Vooral gefocust op vragenlijsten dus. Deze app past bij de persoonlijke aanpak van Avans.”
Wat is jullie droombeeld over hoe de app in 2025 wordt gebruikt?
Jessica: “Dat iedereen die instroomt een eigen profiel aanmaakt en doelen stelt en de app elke dag gebruikt.” Carolien: “Even checken hoe je scoort op bepaalde thema’s: hoe staat het met je veerkracht bijvoorbeeld. Niet omdat het moet, maar omdat de content op de app zo interessant is dat je hem graag wilt openen.” Jessica: “We streven er ook naar om het niet alleen om welzijn te laten draaien, maar ook om talentontwikkeling. Een talent scan die studenten helpt bij het ontdekken van hun sterke kanten. Kortom: studenten beter helpen bij het antwoord op de vraag: wie ben ik en wie wil ik zijn?” Dit is aflevering 1 uit een serie over de ambities van Avans rond studentenwelzijn.