CIO Platform te gast op Planning Tweedaagse

Op 7 en 8 maart vond editie 5 van de Planning Tweedaagse plaats, deze keer aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch. De teams uit de IV-organisatie kwamen dus weer bij elkaar om prioriteiten te bepalen en onderlinge afhankelijkheden af te stemmen. Voor de tweede keer kreeg Avans bezoek van externe partijen. “Wij kunnen van hen leren en zij ook van ons”, legt Sarah Wilton van het College van Bestuur uit.

Het is 7 maart, 9.00 uur. De start van deze Planning Tweedaagse laat nog even op zich wachten. Maartse buien zorgen voor de drukste ochtendspits van het jaar en de laatste gasten druppelen binnen in het Atrium van Avans aan de Onderwijsboulevard. Even later trapt Sarah dan toch af. “Avans zit in een grote transformatie”, vertelt ze vanaf het podium. “We hebben misschien wel even genoeg aan onszelf, zou je denken. Maar juist dan is het goed om je kwetsbaar op te stellen en de luiken open te gooien.”

Met elkaar in gesprek

“We heten vandaag een aantal leden van CIO Platform Nederland welkom”, vervolgt ze. “Ze zijn er niet alleen om bij ons te komen kijken. We kijken ook met onze gasten mee. Wij kunnen van hen leren en zij van ons. Dus ik hoop dat iedereen vandaag ook weggaat met nieuwe inzichten en dat dat 2 kanten opgaat. Dat is het doel van vandaag.”

"Juist op de Planning Tweedaagse kunnen onderwijs, onderzoek en ICT elkaar de hand reiken"

Gerdinand Bosch, Neemt afscheid als CIO van Avans

Daarna is het de beurt aan Chief Information Officer Gerdinand Bosch, die na 15 jaar afscheid gaat nemen van Avans. Hij heeft nog een laatste boodschap voor alle medewerkers. “We doen ons werk in een complexe omgeving, maar niet alles wat we doen is complex. Het is wel vaak gecompliceerd. Het vraagt focus en aandacht, lef en samenwerking om je dat eigen te maken. Agile werken helpt daarbij. Juist op de Planning Tweedaagse kunnen onderwijs, onderzoek en ICT elkaar de hand reiken en zo samen de ambitie realiseren.”

Co-creatie in optima forma

Ankie Tooten, Team Lead Operations & Events bij CIO Platform Nederland, is er ook. De vereniging telt ongeveer 140 lidorganisaties, vertelt ze. “Allemaal grote partijen, maar wel heel divers: van gemeentes, ministeries en ziekenhuizen tot commerciële organisaties als Philips, Heijmans en Rabobank. De leden delen dus hun kennis vanuit verschillende sectoren en perspectieven. Dat maakt het zo waardevol. In totaal hebben we zo’n 1.500 leden. We hebben het dus niet alleen over CIO’s, oftewel IT-directeuren. Maar ze zijn wel allemaal werkzaam op het snijvlak van IT en business. De leden die hier vandaag zijn, hebben met elkaar gemeen dat ze te maken hebben met agile transities.”

"Wil je sneller vooruit, bedenk dan hoe je intelligenter kunt werken"

Winfried de Valk, Directeur Productiehuis Logius

Namens Avans is Gerdinand al jaren verbonden aan het platform. Vandaag zijn er vertegenwoordigers van onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Gemeente Eindhoven, De Nederlandsche Bank en verzekeraar ONVZ. “Er is enorm veel kennis binnen het platform. Door ons kwetsbaar op te stellen, kunnen we leren van de feedback. Bovendien: je kunt beter met mensen praten dan over mensen. En door onze deuren te openen, kunnen we ook iets terugdoen. De afgelopen jaren hebben we namelijk al volop de vruchten geplukt van alle kennis binnen het platform. Zo helpen we elkaar. Dat is dus co-creatie in optima forma.”

Succesfactor van sociale evenementen

Even verderop luisteren de gasten inmiddels naar een inspiratiesessie van Winfried de Valk. Hij is Directeur Productiehuis bij Logius, onderdeel van de Rijksoverheid. Logius werkt dagelijks aan een digitale overheid die werkt voor iedereen, met systemen als DigiD. Winfried deelt zijn ervaring over het bewerkstelligen van verandering binnen een grote organisatie en het samenwerken met stakeholders. “Wil je sneller vooruit, dan bereik je niets door je medewerkers harder te laten werken, of meer geld uit te geven. Bedenk in plaats daarvan hoe je intelligenter kunt werken.”

"Het gaat hier echt om de business. Oftewel: het onderwijs. Dat is mooi om te zien.”

Mabelle Schreurs, Informatiemanager bij De Nederlandsche Bank

Vervolgens gaan de gasten met elkaar in gesprek over de lessen die zij zelf hebben geleerd. Ook de succesfactor van evenementen als de Planning Tweedaagse komt ter sprake. Iedereen is het erover eens dat het sociale karakter hiervan bijdraagt aan het onderlinge begrip.

Inspirerend

Om 15.00 uur, als dag 1 nog in volle gang is, klinkt de openingstune van Ambition Radio. Uitzending 5 komt live vanaf de Planning Tweedaagse. Mabelle Schreurs en Patrick Spierings, die vandaag ook te gast zijn, schuiven aan. Mabelle is Informatiemanager bij De Nederlandsche Bank, Patrick werkt als Manager Digital Technology bij waterbouwer Van Oord. Patrick is onder de indruk: “Het is een planningsevent én een social event. Teams gaan met elkaar in dialoog. Je voelt de energie. Heel inspirerend.” Mabelle: “Opdrachtgevers hebben hier de mogelijkheid om aan te geven wat zij belangrijk vinden. Het gaat dus echt om de business. Oftewel: het onderwijs. Dat is mooi om te zien.”

Luister aflevering 5 van Ambition Radio terug

Als het einde van de middag nadert, krijgen alle gasten de gelegenheid om hun feedback te delen en tips voor Avans op papier te zetten. Mark van den Broek-Dekker is aanwezig namens het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar hij Beleidsadviseur Kwaliteit is op de afdeling Medische, Informatie en Communicatie Technologie. Mark komt hier vooral om te leren. “Onze organisatie is anders ingericht”, verklaart hij. “Maar ik zie hier dat je op zo veel verschillende manieren kunt samenwerken. Ik onderzoek welke onderdelen bruikbaar zijn om onze organisatie te vernieuwen. Juist daarom is dit evenement zo nuttig en interessant.”

Feedback CIO Platform Planning Tweedaagse