Update juli Ambitie 2025

Vlak voor de vakantie willen we nog even een groot viermoment met jullie delen want het is echt een prestatie dat we na de zomer gaan werken met 1 onderwijsmodel. Onze nieuwe studenten starten na de zomer met keuze onderwijs waarbij ze 25% van hun studie vrij mogen kiezen (vanaf jaar 2). In september starten ze al met het nieuwe onderwijs van 'grote modules' van 15 EC en max 3 leeruitkomsten. We gaan werken met 1 onderwijskundig systeem binnen Avans: Avans EduPlatform (AEP). In september hebben we alleen nog niet alle ondersteunende systemen gerealiseerd; we zullen daarom naast AEP gebruik blijven maken van bestaande systemen zoals Osiris.

Na de zomer gaan we de ambitie 2025 echt in de praktijk brengen. Nadat 5 voorlopers dit jaar al goed van start zijn gegaan, gaan we na de zomer collectief van start met ons nieuwe (wendbaar en flexibel) onderwijs. Na al het vele / harde ontwikkelwerk, kunnen we het eindelijk gaan doen, samen met en voor onze nieuwe studenten.

De voorbereidingen voor het tweede studiejaar van het keuze onderwijs lopen volgens planning, zo is het Avans Portfolio met keuzemodules op niveau NLQF 5 goedgekeurd en staat de kick-off voor de ontwikkeling van de niveau 6 modules al gepland voor september. Mooi ook om te zien dat er steeds meer vraag komt vanuit de academies voor ondersteuning op het gebied van professionele ontwikkeling lerende organisatie (Team POLO). Het afgelopen jaar heeft 80% van de academies intensief samengewerkt met POLO (en HR business partners en OWK business partners) aan professionaliseringsvraagstukken. Bij de overige 20% van de academies hebben L&D'ers van POLO een eerste gesprek gehad en kiezen academies ervoor om met eigen collega’s en eigen plannen door te gaan. Studentenwelzijn was en is ook een belangrijk aandachtspunt. Evenals de doorontwikkeling van Masters. Uiteindelijk willen we een University of Applied Sciences zijn/worden, waar onderwijs, onderzoek en het werkveld nauw met elkaar verweven zijn. Waar studenten zich jong en oud kunnen blijven ontwikkelen en zo hun bijdrage kunnen leveren aan onze maatschappij. Flexibel, weerbaar en wendbaar. Alleen door samen te werken, te co-creëren én samen te prioriteren, is dit alles ons gelukt. Een groot compliment voor iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

We veranderen met aandacht. We doen dat experimenteel, met elkaar en Avans breed. De Avans Veranderaanpak, gebaseerd op het gedachtengoed van Still Moving, heeft ook een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Zo worden er workshops aangeboden, AVP elements, door practitioners waarbij concreter wordt ingegaan op wat veranderen met aandacht inhoudt. Want dat doen we wel met elkaar. We veranderen meesterlijk emergent, dat wil zeggen met een duidelijke visie en richting, binnen kaders, maar wel van onderaf en experimenteel.

Als transitieteam 2.0 voeren we overigens pas sinds maart van dit jaar de regie. Als een mix van directeuren en adjuncten Avansbreed, die een nauwe verbinding hebben met de lijn, fungeren we als ambassadeurs van de verandering en zorgen ervoor dat thema’s zoals Onderwijs, T&D (Technologie en Data), Co-Creatie, Organisatie en Onderzoek naadloos worden geïntegreerd in de nieuwe structuur. We adviseren, signaleren en jagen aan.

De Ambitie 2025 raakt ons uiteindelijk allemaal. Voor de een is de verandering groter, intenser en directer voelbaar dan voor de ander. Daar zijn we ons van bewust. Bij elke verandering is er ook tijd nodig om stil te staan. Doe dat deze zomer. Geniet van een welverdiende vakantie! Trek er op uit, rust uit, doe die dingen die je energie geven. Volgend schooljaar gaan we er weer voor. Samen, als een collectief. Zien we je bij de kick off van het nieuwe schooljaar op maandag 26 augustus?

Heb een fijne zomer,

Het transitieteam